Waarom ik wil investeren

In deze eerste blog post wil ik uiteen zetten waarom ik ben gaan investeren. Voor mij is gebleken dat ik een belangrijke reden moet hebben om te gaan investeren. Als het namelijk tegen zit, dan moet je op die reden terug kunnen vallen, om jezelf eraan te herinneren waarom je het doet.

Mijn reden is simpel en zal bij vele bekend in de oren klinken: kinderen. Dit jaar ben ik de trotse vader geworden van mijn tweede zoon. Hartstikke leuk! Maar zoals elke ouder weet: een kind kost geld. Wil je weten hoeveel? Check dat dan even bij het Nibud (https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-uw-kind/). Laat ik voorop stellen dat we niet voldoende inkomen hebben om twee kinderen te ondersteunen. Echter, mijn vriendin en ik hadden het erover dat we graag met de kinderen op vakantie willen. Sowieso nog een keer naar Nieuw-Zeeland. Daar zijn we al eens geweest. Dat was met twee volwassenen. En die reis was al niet goedkoop. Dus bij mij gingen de mentale tandwielen draaien... hoe gaan we dat financieren?

De vonk

Wat is het nadeel van een baby? Die houd je wakker. Wat is het voordeel daarvan? Je hebt opeens wat tijd over. Die tijd heb ik gebruikt om me te verdiepen in mogelijkheden tot het uitbreiden van ons inkomen. De zoektocht startte met "passief inkomen". Vanuit daar krijg je diverse onderwerpen naar boven: besparen, bijbaantjes ("side hustles"), aandelen, vastgoed, Bitcoin, etc. Wil je weten wat er in die zoektocht omhoog is gekomen? Check dan deze blogpost.

Echter zijn bovengenoemde onderwerpen voornamelijk middelen om een passief inkomen te verkrijgen. Iets dat ik echter ook vaak tegen kwam was de verwijziging naar een boek: Rich Dad, Poor Dad, geschreven door Robert Kiyosaki. 

Wat is er nou zo bijzonder aan dit boek? Het geeft je een mindset waarom je wil investeren. Om het samen te vatten: it blew my mind. Mogelijk dat ik nog een keer een blog schrijf over dit boek en de details die erin besproken zijn, maar in het kort komt het er op neer dat je geld dient uit te geven aan "assets" (lees: investeringen) die je geld opleveren en vooral niet aan "liabilities", welke je geld kosten. Nu je dit leest denk je misschien: maar dat is toch logisch? Dat is het ook, maar toen ik kritisch naar onze situatie keek, kwam ik erachter dat ik niet echt aan het investeren was. Het enige dat ik qua investering had was een beleggingsrekening. Daarnaast is mij altijd geleerd: doe een goede studie, zodat je een goede baan krijgt, en je goed geld kan verdienen. Nou, die overtuiging werd voor mij met de grond gelijk gemaakt in de boek. Heerlijk. Dus mocht je dit boek nog niet gelezen hebben, dan raad ik je aan deze bovenaan je leeslijst te zetten.

Not so rich dad...

Na het boek kwam ik erachter dat ik dus Not So Rich Dad ben. Dus terug naar de manieren van investeren. Passief inkomen klinkt heel leuk, maar de naam dekt in mijn optiek niet de lading. Zelf zou ik gaan voor Passiever Inkomen. Je zult namelijk iets moeten investeren (tijd, kennis, geld) alvorens je inkomen kan krijgen. Door de investering zorg je ervoor dat er inkomen komt. Initieel zal de investering groot zijn, maar op de termijn zal dit minder en minder worden (als je het goed doet), waardoor deze vorm passiever is dan regulier werk. Uiteraard zul je altijd iets moeten doen voor het inkomen. Je wil namelijk niet hebben dat je geen controle hebt en je hele investering zomaar verdwijnt. 

Na diverse forums, blogs en YouTube video's bekeken te hebben, kwam ik uit op twee mogelijke strategieën: aandelen en/of vastgoed investeren. Aangezien je op Whetstone Vastgoed zit en niet Whetstone Aandelen, is het duidelijk waar ik uiteindelijk op terecht gekomen ben. Waarom het vastgoed is geworden en niet aandelen zal ik toelichten in een andere blog post. Daarin zal ik dieper ingaan op de nuances van beide strategieën. 

Reden voor deze blog

Tijdens mijn zoektocht kwam ik erachter dat er veel informatie is, ontzettend veel informatie. Die informatie kan nogal overweldigend zijn. Zo overweldigend, dat je als beginner soms niet weet waar je moet beginnen. Dat is de reden van deze blog. Ik wil mijn kennis en ervaring delen met mensen die beginnend zijn, om ze zo een start punt te geven. 

Wat zijn de plannen voor de blog? Ik zal vooral de focus leggen op de reis die ik aan het bewandelen ben richting het vastgoed investeren. Ik zal hierin af en toe uitstapjes maken naar andere onderwerpen, welke gerelateerd zullen zijn aan investeren of algemeen financiële onderwerpen. Sporadisch zullen er ook andere onderwerpen voorbij komen. Qua planning verwacht ik één post in de twee weken. 

Mocht je nou geinteresseerd zijn geraakt in de start van mijn reis, dan kun je het boek Rich Dad, Poor Dad makkelijk bij bol.com bestellen. Gebruik je de link, dan help je mij daar ook een klein beetje bij.

Tot blogs!

Dit artikel is het laatst aangepast op 27 november 2021