Boek review: Recession-Proof Real Estate Investing - J. Scott

Als je eerder mijn blog gelezen hebt, dan weet je dat ik een fan ben van BiggerPockets. Naast dat ze een forum en een podcast hebben, brengen ze ook veel boeken uit. Zijn deze nodig om te kopen? Zeker niet. Zelf omschrijven ze het mooi: je kunt alles vinden of de forums, maar de boeken zijn een samenvatting qua kennis, waardoor je tijd bespaart door ze te kopen (en uiteraard te lezen).

Recentelijk was er een aanbieding voor de boeken, dus heb ik een reeks gekocht. Aangezien de corona crisis de wereld een recessie in helpt, of eigenlijk al veroorzaakt heeft, leek het me goed met Recession Proof Real Estate Investing te beginnen als het eerste boek om te lezen.

Waar gaat het boek over?

Ondanks dat het boek recessie in de titel heeft, gaat het boek verder dan dat. J. Scott beschrijft de economische cyclus waarmee elke investeerder van doen krijgt. Hierbij benadrukt hij dat deze cycli niet uniek zijn aan vastgoed, maar dat elke type investering hier doorheen gaat. Uiteraard bespreekt hij voornamelijk het stuk dat relevant is voor vastgoed.

In de economische cyclus onderscheid J. Scott 4 fases (beginnend met het startpunt dat J. Scott aanhoudt en vertaald naar het Nederlands):

  1. Piek fase
  2. Recessie fase
  3. Herstel fase
  4. Expansie fase

Naast een beschrijving van wat er in elke fase gebeurd op economisch niveau, gaat J. ook in op welke invloed dit heeft op de verschillende disciplines binnen vastgoed investeren.

Na een bespreking op hoger niveau wordt er de diepte in ingedoken. Daarbij gaat J. Scott eerst in op de verschillende strategieën/disciplines in het vastgoed en in welke fase het logisch is om een bepaalde strategie wel of niet na te streven.

Als laatste bespreekt hij elke fase apart, waarin hij beschrijft hoe je een fase herkent, welke tactieken werken in deze fase en hoe je je voorbereid op de volgende fase.

Wat heb ik geleerd?

Voor een beginnend investeerder is het goed om te leren dat er verschillende fases zijn en dat deze fases zich gaan herhalen. De reden dat ik benadruk dat dit als beginnend investeerder goed is om te leren is omdat je begint in één fase en dat de waarheid voor je is. Zit je in de expansie of piek fase, dan krijg je een andere kijk op vastgoed investeren dan dat je in de recessie of herstel fase zit. Door je bewust te worden van de fases en de eigenschappen van elke fase, kun je je beter voorbereiden op wat komen gaat (zowel emotioneel/mentaal, als fysiek/financieel).

Daarnaast ben ik blij dat ik dit boek nu gelezen heb, nu we in de corona crisis zitten en er mogelijk een flinke recessie aankomt. Veel mensen maken zich terecht zorgen over zo een recessie, maar het is fijn om te horen dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is. Nog even los van wat dat voor mij betekent als investeerder.

Gaat mijn investeringsgedrag anders worden door wat ik gelezen heb? Vooralsnog niet. Ik ben nog niet lang genoeg bezig om de fases te herkennen en ik heb pas één van alle strategieën uitgevoerd. Nu halsoverkop een andere strategie gaan proberen is niet iets waar ik de tijd voor heb. Dus ik blijf vooralsnog gewoon op de koers die ik uitgezet heb.

Was het boek het geld en de tijd waard?

Ik ben van mening van wel. Er worden in dit boek onderwerpen besproken die ik niet eerder ben tegen gekomen in mijn zoektochten op het internet. Zelfs in alle afleveringen van de BiggerPockets podcast (nu toch al zo'n 100 tot 150 ervan achter de rug/in mijn oren) is dit nog nooit besproken. Het was voor mij dus nieuwe stof en daardoor waardevol.

Uiteraard is er de kanttekening dat dit boek geschreven is met de Amerikaanse markt als doelgroep. Dus sommige van de strategieën en tactieken zijn meer, minder of niet van toepassing hier in Nederland. Daarbij benoemt J. Scott dat een vastgoed cyclus niet perse op internationaal of nationaal niveau hoeft plaats te vinden, maar ook regionaal of lokaal. Dus ondanks dat je wereldwijd in een recessie zit, wil dat niet zeggen dat het vastgoed in Nederland in een recessie hoeft te zitten.

Je kunt het boek direct op de BiggerPockets website kopen, maar mocht je de blog en mij willen helpen, dan kun je hem ook gewoon bij bol.com kopen. BiggerPockets heeft vaak wel een aanbieding lopen voor hun boeken, dus houd die in de gaten.

Naast het lezen van boeken zoals deze, het combineren van gezin en werk in deze crisis tijd, ben ik ook met een iets groter project bezig. Daardoor heb ik iets minder posts geplaatst dan dat ik gewild had. Maar ik ben van mening dat ik met dit best wat project waarde kan leveren aan mijn (toekomstige) lezers en website bezoekers. Dus ik hoop snel meer te kunnen laten zien van het project, inclusief een begeleidende blogpost.

Tot blogs!

Dit artikel is het laatst aangepast op 27 november 2021